4 biji telur
1 cawan castor sugar
1/2 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh cuka masakan (tak kan la cuka getah plak kan)
1/2 sudu besar tepung jagong
Topping
1 Cawan whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla
Cara-cara
- Pukul putih telur dengan kelajuan perlahan hingga menjadi soft peak form
- Dengan kelajuan tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan
- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi hingga bertukar menjadi berkilat
- Masukkan esen vanilla dan pukul hingga sebati
- Masukkan tepung jagung dan cuka masakan dan gaulkan dengan spatula
- Letak adunan dalam bekas untuk dibakar
- Panaskan oven suhu 150C, 15 minit lebih awal. Masukkan adunan meringue, selepas 15 minit turunkan suhu oven kepada 140C.
- Masak sehingga bertukar menjadi coklat muda (1jan 30 minit)
Cara hias topping
- Pukul whipping cream hingga kental
- Masukkan esen vanilla
- Hiaskan Pavlova dengan whipped cream dan buah-buahan.
Hasilnya
Selamat Mencuba.....
P/s : Specially made for Betty
Yours Truly,
-karbie-
No comments:
Post a Comment