Sunday, April 1, 2012

Resipi Pavlova

Bahan-bahan

4 biji telur
1 cawan castor sugar
1/2 sudu teh esen vanilla
2 sudu teh cuka masakan (tak kan la cuka getah plak kan)
1/2 sudu besar tepung jagong




Topping

1 Cawan whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh esen vanilla

Cara-cara
  1. Pukul putih telur dengan kelajuan perlahan hingga menjadi soft peak form
  2. Dengan kelajuan tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan
  3. Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi hingga bertukar menjadi berkilat
  4. Masukkan esen vanilla dan pukul hingga sebati
  5. Masukkan tepung jagung  dan cuka masakan dan gaulkan dengan spatula
  6. Letak adunan dalam bekas untuk dibakar 
  7. Panaskan oven suhu 150C, 15 minit lebih awal. Masukkan adunan meringue, selepas 15 minit turunkan suhu oven kepada 140C.
  8. Masak sehingga bertukar menjadi coklat muda (1jan 30 minit)






Cara hias topping

  1. Pukul whipping cream hingga kental
  2. Masukkan esen vanilla
  3. Hiaskan Pavlova dengan whipped cream dan buah-buahan.

Hasilnya



Selamat Mencuba.....


P/s : Specially made for Betty


Yours Truly,
-karbie-

No comments: